Вести за производот

Што ќе се случи ако погрешно го поврзете прекинувачот за светлата?

2020-07-08


Зависи што правиш погрешно. Најлошата грешка би била закачувањето на топлата жица на завртката за заземјување. Ако го направите тоа без функционална жица за заземјување, може да добиете лош шок - и светлината нема да работи.

Најверојатниот случај за грешка е во тринасочен систем каде што се меша вообичаеното и âпатникот. Тогаш тој прекинувач треба секогаш да биде во една позиција за да работи светлото, наместо секогаш да можепрекинувачвклучено или исклучено светло од кое билопрекинувач.

На основен единечен столбпрекинувачтерминалите се заменливи, па сè додека не вклучите неутрална жица или не замените во жица за заземјување, навистина нема да тргнете наопаку.

На сензор за движење или друга „паметна“ светлинапрекинувачтреба да ги следите жиците за линија и оптоварување, во спротивно нема да има моќ да почувствува дека требапрекинувачсветлото вклучено. Некои од нив имаат и неутрални врски кои треба да ги одржувате исправени.

Можете да го ставитепрекинувачна неутралната жица и се би функционирало, но би оставил напонски потенцијал да се заземјува на светлото кога е исклучено. Тоа го прави малку опасен за менување сијалици. Ако станете електричен пат до земјата преку влажен под или нешто, може да добиете шок. Некои стари куќи имаат прекинувачи на неутралните.

Или едноставно може некако да ги оштетите жиците и може да се скрши или скрати или да се олабави.

Или можете само да ги прекрстите сите жици и да имате краток спој. Тоа веднаш ќе го пукне прекинувачот или осигурувачот. Или стопете некои жици ако прекинувачот се залепи.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept